[O2] TUTORIAL - Montaż podświetlenia przestrzeni na nogi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Wojtenio
    odpowiedział(a)
    Iron79, To co opisujesz działa jak najbardziej prawidłowo i tak ma być .

Zostaw komentarz:

• Iron79
    odpowiedział(a)
    Gdzieś czytałem, że przy ori rozwiązaniu w dzień podświetlenie nóg podczas otwierania drzwi się nie powinno załączyć. U mnie pali się niezależnie od pory dnia (wygasa dopiero po kilku minutach przy otwartych drzwiach). A przy jakiś pracach, sprzątaniu, zamykaniu, otwieraniu drzwi itp to trochę irytujące. Tak ma być czy da się to ogarnąć ?

Zostaw komentarz:

• KulfonP
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez krzynol
    Adrian, nie zmieniaj wygłuszenia
    w tym styropianie jest gruba rzeźba, poza tym kruszy się
    ja zmieniałem właśnie ze styropiany na filcową
    A ja zamiast w filcu wyrżłem nożem do tapet otwór w osłonie plastikowej nieco na prawo od strony schowka kierowcy. Dzięki temu wiazka podświetlenia wchodzi blisko gniazda OBD i w ten sam element plastikowy co OBD. Ukierunkowanie światła jest OK.

Zestaw który montowałem to ten: FOOTWELL

Lampki dają dyskretne i nie natrętne światło nawet podczas jazdy. Wygląda na to, że w każdej z nich siedzi jedna dioda LED. Regulacja jasności z MAXI 20-100% co 5%.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    Iron79, jo

Zostaw komentarz:

• Iron79
    odpowiedział(a)
    Czy w moim przypadku moduł 1K0 937 087D pin B50 będzie się znajdować w tej białej dużej wtyczce ?
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• mariuszns
    odpowiedział(a)
    Świetny tutorial. Miałem problem tylko ze znalezieniem pinu 50
    Na zdjęciach oryginalne lapy led od passata ustawione na 30 %
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    Adrian, nie zmieniaj wygłuszenia
    w tym styropianie jest gruba rzeźba, poza tym kruszy się
    ja zmieniałem właśnie ze styropiany na filcową

Zostaw komentarz:

• Iron79
    odpowiedział(a)
    Adrian dzięki, wszystko już jasne, zamawiam :wink:

Zostaw komentarz:

• Adrian
    odpowiedział(a)
    Iron79, ja brałem taki zestaw http://www.aliexpress.com/item/OEM-O...678291536.html i właśnie skończyłem już montować. Praktycznie nic nie rozbierałem. Wzzystko pasowało idealnie. U mnie bylo to na zasadzie "n" tak można zobrazować wygląd wiązki. Po stronie kierowcy masz wpięcie do bortneza i masa i lampka od tego odchodzi jeden kabel na tył do puszczenia w progu a drugi leci pod deską dla pasażera i od tej kostki znowu lecimy do tyłu w progu wpinając się w fotel. Instalacja zajęła mi ok 6h z czego bawiłem z 2h w owijanie kabelków taśma bo wolałem je spr przed instalacją i samemu owinąć.

Zostaw komentarz:

• Iron79
    odpowiedział(a)
    Mam pytanie do osób, które już są po instalacji.
    Czy wizualnie długość kabla tego zestawu będzie ok ?

Czy brać nr 2, dla mnie wizualnie więcej http://www.aliexpress.com/item/OEM-O...092239515.html

Patrząc po kablach, jest jedna masa, jeden pin do bordnetza ... ciekawe jak sobie chińczyk obmyślił prowadzenie instalacji ? Fotel kierowcy->Fotel pasażera->pod progami i kończymy pod kierownicą ? Można jakoś przyzwoicie przedostać się z jednego fotela na drugi nie demolując wszystkiego? Żeby sobie ułatwić robotę to bym to inaczej poprowadził na zasadzie lewa strona + prawa + spięcie całości pod kierownicą , no ale jeśli mam gotowy zestaw ... :wink:
    Montował ktoś taki lub podobny zestaw od chińczyków ?

Zostaw komentarz:

• Adrian
    odpowiedział(a)
    jako że mam O2FL która była stworzona przez księgowego mam pytanie odnośnie możliwości zamiany

maty filcowej

na styropian wygłuszający

wydaje mi się że styropian będzie bardziej stabilny pod instalację oświetlenia.

Zdjęcia z postów krzynol

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    ... a jak go nie ma, to pewnie w adaptacjach - już nie wiem

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    w O2 regulację podczas jazdy ustawia się pokrętłem jasności podświetlenia

Zostaw komentarz:

• Adrian
    odpowiedział(a)
    Enriquez, na 2 stronie są nawet screeny zrobione z vcds więc się da, tylko nie u mnie.

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    hmm, a czy w ogóle istnieje opcja regulacji natężenia podczas jazdy? Szczerze mówiąc nie spotkałem się z tym i nie sprawdzałem.

spróbuj może przed adaptacjami wpisać Security Access 42013 lub jak masz starszy bordnetz 06571

Zostaw komentarz:

• Adrian
    odpowiedział(a)
    Enriquez, jest zaznaczony i ppdczas jazdy gdy są włączone światła podświetlenie działa ale nie mam możliwości regulacji

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    bajt 12 bit 5 zaznacz i będzie git

Zostaw komentarz:

• Adrian
    odpowiedział(a)
    Pytanie do znawców tematu. Lampeczki podłączone do b50 działa i pojawiło się nowe menu w maxi którym mogę zmniejszyć natężenie podczas gdy są otwarte dzwi. W vcds mam aktywny kanał 27 do regulacji ale 35 który odpowiada za podświetlenie podczas jazdy już nie.

Zostaw komentarz:

• Lesiu34
    odpowiedział(a)
    Byłem u elektronika ponownie. Niestety dalej nic. WCS nie da się zmienić - pole jest wyszarzone. Dopiero jak się z rozwijanej listy wybierze zamiast bordnetza drugą opcję to wtedy się pole aktywuje, ale pomimo wpisania 00000 i komunikatu, że kodowanie przyjęte, wartość nadal pozostaje ustawiona na 99999. Nie da się tego w żaden sposób zmienić. Wiem też że mój bordnetz to 3C0 937 049 E. Pozostało już tylko umówić się z kolegą koleś i w ostateczności spot.

[ Dodano: Wto 19 Sie, 14 17:48 ]
    Koledzy, jest światełko w tunelu. Skierowany zostałem przez kolegę koleś do kolegi Kropeck i tenże stwierdził, że dokładnie wie co jest nie tak i kodowanie trwa sekundę. Trzymajcie kciuki!

[ Dodano: Sro 20 Sie, 14 18:05 ]
    No to zrobione i działa :jump:! Dla potomności gdyby ktoś miał podobne problemy: faktycznie chodzi o pole WSC. Wystarczy wpisać tam cokolwiek, choćby 12345 i gdy przyjmie kodowanie, zaznaczyć w bajcie 00 bit 2. Potem nawet jeśli wyskoczy informacja, że kodowanie się nie powiodło - tak było u mnie - to i tak zadziała, ale dopiero jak się silnik odpali i zgasi. W menu maxidota pojawiło się footwell lights i wszystko pięknie chodzi tak jak powinno. Wielkie podziękowania dla kolegów Kropeck, Enriquez i Krzynol, bo dzięki nim udało się to zrobić. :kufel :kufel :kufel

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    albo napisz do kolegi "koleś"

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    Lesiu34, skocz sobie na spota śląskiego i tam Ci ktoś pewnie kliknie tę opcję, bez cudowania

Zostaw komentarz:

• Lesiu34
    odpowiedział(a)
    Akurat czy WCS tam był wpisany w komunikacie to nie pamiętam, natomiast na pewno ten o zakresie kodowanej liczby. Ale chyba jutro podjadę jeszcze raz do elektronika z wydrukiem z forum, może z waszą pomocą to ogarnie, a jak nie, to poproszę o zrobienie screenów i je tu wstawię żeby było dokładnie widać co i jak.

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    WSC muszą wpisać do VCDS a później kodowanie.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Lesiu34
    VCDS wywala błąd: kodowana liczba musi się zawierać w zakresie 00000-99999. Coś takiego jak tu: http://audiforum.us/threa...lp-please.3015/ i za nic nie da się tego zmienić. Elektronik wbił kod serwisowy do Octavii 12233 - nie pomogło. Po kontakcie mojego elektronika z jego znajomym elektronikiem z ASO Skody ich elektronik stwierdził, że każdy bordnetz powinien tą funkcję zakodować. Ale stuprocentowo pewien tego nie był
    nie kumam, co to za kolowie co nie umieją jednego bitu w bajcie 00 zaznaczyć
    ten błąd co piszesz związany jest z kodem WSC (wystarczy wpisać 00000 w konfiguracji VCDS)
    no ale jak oni nie ogarniają konfiguracji VCDS'a, to jak mają ogarnąć kodowanie
    podłączenie pod lampkę to masakra i straszny DRUT, instalacja lampki nie jest policzona na takie prądy

[ Dodano: Pon 18 Sie, 14 22:38 ]
    tym bardziej krańcówki drzwi

Zostaw komentarz:

• Lesiu34
    odpowiedział(a)
    Myślałem o innym bordnetzie, ale raczej nie będę już nic do Octavii dokładał (teraz dokładałem sporo rzeczy i więcej nie planuję). Więc wywalanie 250 zł na wyższy bordnetz chyba mija się z celem. Lampka w podsufitce byłaby w tym wypadku najlepsza - a skoro wytrzyma większy pobór prądu... to chyba skorzystam z tej opcji :szeroki_usmiech

Zostaw komentarz:

Pracuję...